Share

Adevăruri ”dureroase”: exerciții care ne plac, dar care nu duc nicăieri

Și în sportul numit BodyFitness, ca în orice sport (dar și ca în viață, în general), există prejudecăți, idei fixe și obsesii, ca un fel de folclor care se propagă din om în om, creând în jurul unor anumite exerciții o aură și o reputație mai mare decât o merită.

Adevărul este că sunt unele exerciții care au devenit atât de ”celebre” datorită filmului, televiziunii și ”onlineului” încât nimeni nu se îndoiește de eficiența lor. În realitate, efectele lor sunt limitate, ba chiar, atunci când sunt practicate intensiv, obsesiv, ne pot face rău.

1. RIDICAREA ÎN BRAȚE
De câte ori cineva vrea să arate cât de puternic este, se agață de câte o bară și face ridicări în brațe. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. În realitate, deși nu este rău să faci ridicări în brațe, ca un indicator general al condiției fizice, nu merită să faci din acest exercițiu piesa centrală a antrenamentului tău. Înainte de a te repezi la bară, mai bine îți antrenezi musculatura spatelui și a mijlocului. Fără asta, riști întinderi, rupturi musculare la umeri, la spate sau afecțiuni ale articulațiilor.

2. STRETCHING
Toată lumea face stretching cu religiozitate, astfel încât stretchingul a devenit un fel de exercițiu în sine, ca și cum numai acest exercițiu ar fi deajuns pentru a aduce corpul într-o condiție fizică optimă. Adevărul este că, oricât ”stretching” ai face, mușchii și articulațiile nu se ”întind”. Deși stretchingul este util ca pregătire pentru exercițiile ulterioare, deoarece contribuie la vascularizarea mușchilor și articulațiilor, doar stretchingul în sine nu este antrenament. Mai bine îți antrenezi zona dorsală a spatelui, multe din problemele pe care crezi că le rezolvă stretchingul ți se trag dintr-un spate și un abdomen nelucrat.

3. RIDICARE DE HALTERE PE BĂNCUȚĂ
Intră în orice sală de antrenament și vei vedea întotdeauna pe unul sau doi ”sportivi” întinși pe băncuțe și împingând haltere în sus până le ies ochii din cap. Peste o oră, îi vei vedea tot acolo, făcând același lucru, cu ideea fixă că făcând asta vor avea ”pectorali frumoși”. Adevărul este că acest exercițiu are un efect minim asupra pectoralilor. În schimb, forțează umerii și poate duce la rupturi musculare sau vasculare. Dar dacă ții neapărat să faci acest exercițiu, cel mai bine este să renunți la băncuță și să-l faci așezat cu spatele direct pe podea, sprijinind astfel umerii.

4. ALERGAREA
Azi a devenit aproape un tabu să afirmi că alergarea nu este ”cel mai complet exercițiu”, însă adevărul este că, deși benficiile alergării sunt incontestabile, numai alergarea, în sine, nu îți oferă o condiție fizică optimă. Alergarea, singură, fără a fi completată de un set de exerciții la sală care să dezvolte armonios toate grupele de mușchi, nu se compară cu antrenamentul profesional, bine gândit și personalizat pentru obiectivele specifice ale fiecăruia. Totuși, avem de învățat de la alergători motivația și persistența, care, de cele mai multe ori, sunt exemplare. Dacă vii la sală cu motivația unui alergător, poți face miracole pentru trupul și mintea ta.

Eu întotdeauna recomand renunțarea la orice idee fixă legată de antrenament atunci când alegi să îți formezi corpul sub îndrumarea mea. Fiecare corp este diferit, așa cum fiecare personalitate este diferită, și numai profesionistul în BodyFitness poate înțelege faza în care te afli din punct de vedere fizic și te poate orienta către exercițiile adecvate ție, nu altcuiva.

Antrenează-te cu mine dacă vrei să-ți atingi obiectivele aproape fără să-ți dai seama și să fii sigur că ai parte de un antrenament complet.

Cu drag,
Dana