Share

Antrenează-te relaxat sau de ce nu trebuie să faci o obsesie din goana după ”hormonul fericirii”

Nu de puține ori, capacitatea corpului nostru de a produce ”hormonul fericirii”, serotonina, atunci când ne antrenăm, este prezentată ca un beneficiu adițional al antrenamentului. Și este adevărat. Serotonina este un hormon produs în creier care ne face să ne simțim bine cu noi înșine și, printre altele, este un antidepresiv natural.

Dar puțină lume știe că serotonina este, de fapt, un hormon produs de creier pentru a ne ”descuraja” atunci când facem efort intens. Și explicația pentru acest ”sabotaj” este foarte simplă.

În mod natural, principalul scop organului numit ”creier” este să asigure buna funcționare a corpului, în orice condiții. Dar atunci când te antrenezi, și mai ales la antrenamentul de forță, creierul percepe stressul la care te supui ca pe o amenințare la buna funcționare a întregului organism și, în consecință, produce imediat serotonină pentru a te relaxa… și a te determina să renunți.

Cu alte cuvinte, creierul ne subminează ”din interior”, dar într-un mod plăcut, sugerându-ne că ”nu e cazul să faci așa mult efort”. Asta se întâmplă prin intermediul a două terminații nervoase (nervul vag și nervul golgi) a căror scop (printre altele) este conservarea energiei.

Însă un proces chimic opus are loc atunci când ești acasă începi să te gândești să mergi la sală. Imediat, creierul reduce nivelul de serotonină, pentru a te descuraja să-ți supui corpul la un efort suplimentar, așa încât tu începi să simți că ”nu ai chef de sală”.

Este normal să fie așa, prinicpala îndatorire a creierului nostru ”animalic”, care funcționează ”pe automat”, fiind aceea de conservare a energiei.

Dar antrenamentul este, totuși, foarte necesar.  Avem trupuri făcute să lucreze din greu ca să-și obțină hrana și, sincer vorbind, nu sunt diferențe esențiale între trupul vânătorului preistoric și trupul omului civilizat. Suntem făcuți să alergăm, să împingem, să tragem, și să ridicăm greutăți. Dar azi, ”greutățile” omului civilizat sunt mai mult de ordin intelectual. Iată de ce, sedentarismul a devenit principala cauză a bolilor ”moderne”!

Tocmai de aceea, este util să știm cum funcționează creierul și, mai ales, este util să facem micul efort de voință pentru a ne urma obiectivele noastre de ființe raționale, civilizate, rezistând ”mesajelor” pe care ni le transmite ”omul preistoric” din noi 🙂

Antrenează-te cu mine dacă vrei să transformi stressul antrenamentului într-o agreabilă rutină 🙂

Cu drag,

Dana