Share

Cât de ”sexy” este țelina, de fapt?

Țelina are deja o reputație de ”viagra naturală”, dar această reputație pune în umbră celelalte beneficii ale sale, care, de fapt, sunt mult mai importante pentru sănătate. Iată, mai jos, doar cincisprezece din multele beneficii ale acestei legume minune:

BENEFICIILE ȚELINEI

1. Hidratează foarte bine
Țelina conține multă apă (95%) și electroliți. O băutură excelentă pentru după antrenamentul de la sală poate fi preparată din una-două tulpini verzi de țelină, fie trecute prin juicer, fie în mixer, cu apă și lămâie.

2. Țelina e plină de minerale alcaline
Conține potasiu, magneziu, sodiu și fier, esențiale pentru funcțiile de bază al corpului și este foarte alcalinizantă, neutralizând efectele alimentelor acide, cum ar fi carnea, lactatele și alimentele procesate.

3. Sodiul din țelină este solubil și organic, deci este foarte ușor de asimilat de către organism
Corpul absoarbe foarte ușor sarea din țelină, astfel încât îți va dispărea atât nevoia de ”ceva sărat” cât și puseurile rebele de foame. În plus, se pare că previne afecțiunile colonului.

4. Țelina este foarte bogată în clorofilă
Ajută la regenerarea sângelui, are efecte anti-cancer, anti-inflamatoare, anti-oxidante și anti-mutagene. Aceste beneficii ale clorofilei în alimentație explică de ce verzăciunile sunt recomandate în alimentația noastră.

5. Țelina este bogată atât în fibre solubile cât și insolubile în apă
Ajută la funcțiile de eliminare și detoxifiere ale corpului, reglează nivelul zahărului din sânge și ajută la absorbția nutrienților din hrană.

6. Este ideală pentru slăbit
O țelină verde mare conține doar 10 kcal, dar este o ”bombă” de vitamine și nutrienți pentru sănătate.

7. Țelina este bogată în magneziu
Magneziul este bun pentru un somn odihnitor și echilibrul emoțional

8. Țelina reduce inflamațiile
Deși inflamațiile exprimă răspunsul sănătos al organismului la diverse agresiuni, inflațiile cronice pot duce la alte probleme de sănătate, cum ar fi arteroscleroză, artrită și osteoporoză, sau la intoleranțe alimentare, accelerând procesul de îmbătrânire. Consumul regulat de țelină se pare că previne toate aceste sechele.

9. Țelina este un excelent diuretic
Ajută și favorizează eliminarea mai rapidă a toxinelor și previne retenția de apă.

10. Țelina este bună pentru ochi
Aplicată direct în sacul conjunctival (suc sau ceai de extract) țelina contribuie la sănătatea ochiului, reduce riscul de cataractă și alte de afecțiuni ale ochiului.

11. Țelina reduce ”colesterolul rău”
Aroma amăruie și înțepătoare a țelinei vine de la butilftalidă, un component chimic natural care reduce impactul colesterolului rău asupra circulației sanguine.

12. Țelina scade tensiunea arterială
Un compus chimic activ al țelinei, ftlida, are un rol demonstrat științific în îmbunătățirea sistemului circulator.

13. Țelina previne și combate cancerul
Luteolina, un puternic flavonoid din țelină, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, în primul rând în pancreas.

14. Țelina este sursă naturală de vitamina K
Un nivel normal de vitamina K previne blocarea vaselor de sânge, ajută sistemul osos și previne infarctul.

15. Țelina este un eficient și tradițional remediu pentru arsurile la stomac
Ronțăie niște țelină în loc să iei pastile ”de stomac”, alcalinitatea țelinei normalizează rapid și natural aciditatea gastrică.

Nu doar țelina, dar cele mai multe legume sunt recomandate pentru cei care își doresc o viață activă și o stare de sănătate fără cusur. Antrenează-te cu mine dacă vrei să te bucuri cât mai rapid de beneficiile unui program de viață care îmbină armonios exercițiile fizice cu o nutriție echilibrată.

Cu drag,

Dana