Share

Cum iese grăsimea din corp și unde se duce: ce crede lumea și cum stau lucrurile de fapt VIDEO

Acesta este unul dintre subiectele asupra căruia noi, românii, avem opinii foarte ferme, însă, după cum văd la sală și la alergările din parc, foarte greșite. Da, cei mai mulți dintre noi trăim cu impresia, complet falsă, că cea mai mare parte din grăsimea din corp se elimină prin transpirație, atunci când ne antrenăm. Așa se și explică de ce, nu rareori, văd oameni care se antrenează ”împachetați” în fel și chip, pentru a ”transpira grăsimea”. Și dacă ar fi doar atât! Există acum o întreagă industrie care îți oferă ”brâuri” și costume de neopren, ba chiar și mici ”saune” portabile care se aplică în zona abdominală pentru ”a topi grăsimea”.

În realitate, grăsimea se elimină prin respirație.

Mai exact, 80% din grăsimea pe care ”o pierzi” la antrenamente se elimină împreună cu dioxidul de carbon pe care îl expiri (în urma unui proces chimic complex, pe care nu are rost să îl explic aici, dar este explicat în video-ul de la final). Numai 20% din grăsime se elimină prin transpirație (de fapt, prin transpirație și urină, ceea ce este încă un motiv să te hidratezi corespunzător, pentru a ușura dinamica fluidelor în corp).

Pe scurt, vrei să slăbești repede? Fă acel gen de efort care crește ritmul respirației, precum și volumul de aer pe care corpul îl ”rulează”, și fă-l pe perioade cât mai lungi de timp. Sau cu alte cuvinte: cu cât menții un ritm al respirației mai ridicat, cu atât permiți organismul să elimine ”grăsimea” (de fapt compușii chimici care rezultă din metabolizarea grăsimii atunci când corpul o transformă în energie). Și ca să folosesc o metaforă vizuală: respirația ”de efort” este țeava de eșapament prin care corpul elimină reziduurile de după arderea combustibilului numit ”grăsime corporală”.

Știind aceste lucruri, iată că și tehnicile de respirație din Yoga parcă încep să aibă și altă semnificație, nu-i așa?

De aceea, costumele de neopren care ”topesc grăsimea” nu doar că ”bat la ușa greșită”, dar sunt și nocive, deoarece blochează mecanismul de autoreglare termică al organismului (în mod natural, mușchii se răcesc, asemenea unui radiator, prin evaporarea transpirației), ba chiar poate duce la afecțiuni mai grave, cum ar fi șoc termic și infarct.

Cea mai bună soluție pentru a favoriza eliminarea grăsimii din corp? Dietă și antrenament de forță, acel tip de antrenament care crește ritmul respirației și determină respirația profundă.

Dar, ca întotdeauna, eu îți recomand: antrenează-te cu mine. Eu pot să îți planific nutriția în relație cu antrenamentul care ți se potrivește și astfel poți slăbi aproape fără să-ți dai seama.

Mai jos, două video care explică cum funcționează mecanismul natural al organismului de eliminare a grăsimilor. Primul video este o expunere educativă, al doilea este mai interesant, pentru că îți demonstrează, efectiv cum se desfășoară procesul chimic.

UNDE SE DUCE GRĂSIMEA (lecție video)

RUBEN MEERMAN – DEMONSTRAȚIE – Unde se duce grăsimea