Share

Meniul campionilor: calitate și frugalitate sau care este meniul recomandat de Dana Iancu pentru siluetă, sport și sănătate

Mai mulți prieteni care au citit recomandările și rețetele mele din rubrica ”Ambiție și nutriție” au observat că nu insist pe o disciplină alimentară foarte rigidă, preferând, în loc de asta, să recomand doar puțină atenție la ceea ce mâncăm pe parcursul zilei, plus eliminarea din alimentație a ”suspecților de serviciu”, zahărul și produsele zaharoase, făinoasele și leguminoasele bogate în amidon.

Explicația pentru această ”larghețe” este simplă: în viața de zi cu zi este destul de greu de asumat și menținut pe perioade lungi de timp un regim alimentar strict, și este greu în sensul că, în loc să devină o plăcere, devine o corvoadă, ceea ce contribuie la demotivare și abandon atunci când vrei să faci tranziția către un stil de viață optim și sănătos. E mai bine să îți asumi ceea ce poți duce și să ai o stare de spirit bună, decât să ”te înhami” la diete ”grele” și să fii mereu preocupat și nefericit.

Știu că nu pot cere nimănui să urmeze regimul meu alimentar (la mine nici nu mai este regim, este stilul meu de viață și de alimentație normal, de fiecare zi), deoarece, spre deosebire de cei care se antrenează cu mine, eu sunt sportiv de performanță. La mine, alimentația corectă este strâns legată de performanțele sportive pe care le urmăresc. Profesiunea de sportiv este o profesie ca oricare alta, cu rigorile ei, și ar fi neproductiv să extinzi aceste rigori în viața ”civilă”.

Totuși, știu că mai există ”undeva, acolo”, oameni ambițioși, care nu se mulțumesc cu nimic mai puțin decât cu ”meniul campionilor”. Pentru aceștia, iată ”Meniul Dana Iancu”, sau ”Dieta Dana Iancu”; spune-i cum vrei.

Acesta este meniul zilnic pe care l-am avut când am devenit campioană națională la BodyFitness, și este, cu mici variațiuni de sezon, același meniu pe care îl am și în prezent, inclusiv atunci când reprezint România la competițiile internaționale, cu deosebirea că, pe perioada competițiilor, reduc puțin cantitatea de apă/lichide, pentru a accentua suplețea ”aparentă” și pentru a pune în valoare musculatura la prezentarea pe podium.

MENIUL CAMPIONILOR – DIETA DANA IANCU

Mic-dejunul: este alcătuit din albușuri de ou, iaurt, avocado, nuci (nucile: după poftă, gust și după ce găsești, dar la mine nu lipsesc niciodată de la micul dejun)

Prânzul: gândește-l ca pe ”masa de proteine”. Nu exclude sau reduce cantitatea de alimente proteice la prânz, fiindcă dacă vei face asta, ți se va face foame seara și vei simți nevoi să mânânci ”prostii”. Proteine: pește, fructe de mare, poate și pui slab (numai dacă găsești pui bun, nu din acela ”umflat” cu chimicale). Alături de alimentele proteice, pune din belșug și după poftă: legume verzi, broccoli, spanac, salată verde, roșii, castraveți, ceapă verde, pe scurt ”verzăciuni”.

Cina: singura masă unde recomand să îți măsori/estimezi cantitatea de calorii din alimente. Nu depăși 300 calorii, și nu mai tarziu de ora 19. Recomand salate (verzăciuni), kefir, migdale.

Gustare: la mine, gustarea vine numai după antrenament, și este, pur și simplu, un shake proteic.

MENIUL CAMPIONILOR se aplică în cadrul unui plan de mese foarte bine structurat din punct de vedere al caloriilor, orelor și al combinațiilor din farfurie.

În ceea ce privește antrenamentele (zilnice), ele sunt structurate destul de simplu: 50 de minute de cardio, apoi antrenament de forță pe grupe musculare, în funcție de zile, o grupă de mușchi pe zi!

Iată, de exemplu, cum ar trebui să arate ”masa unui campion”! Poftă bună 🙂