Share

Numai așa slăbești sănătos: uită de cuvântul ”dietă”, înlocuiește-l cu ”puțină atenție”. Plus ”puțină disciplină”

Personal, detest cuvântul ”dietă” pentru că a devenit sinonim cu ”restricții”. Și cine vrea încă și mai multe restricții în viață? Nu avem deja destule? În plus, este absurd să îți creezi restricții când avem la dispoziție o infinitate de opțiuni, în toate domeniile, inclusiv în alimentație. De fapt, tot ce avem de făcut, este să gândim cu mintea noastră, și să acceptăm mai puțin din ceea ce ”ni se vinde” și mai mult din ceea ce ne este benefic. 

Pe baza acestui principiu, am creat 9 recomandări, pentru o nutriție care să îți garanteze (împreună cu exercițiile fizice, desigur) că vei pierde în greutate până la greutatea ta optimă, vei avea un indice al grăsimilor în corp optim și te vei simți optimist(ă) și plin(ă) de energie toată ziua.

1. Nu mânca seara târziu, iar ultima masă să fie simplă, mică și lejeră. Dacă ți-e foame, bea apă sau ronțăie o tulpină de țelină. Dacă reușești să nu mănânci seara, te vei trezi de dimineață cu mintea și trupul ușoare, vei face mișcare mai ușor și îți va fi foame devreme, astfel încât te vei bucura mai mult de micul dejun. Când ți se face foame seara târziu, abține-te și gândește-te că te vei răsplăti la masa de dimineață. Dar nu te înfometa dacă ști că vei sta noaptea până târziu. Mai bine ciugulești ceva sănătos și lejer decât să te prindă ”foamea de noapte” și ”să scapi” la pizza.

2. Bea apă plată. Niciodată carbogazoase. Dacă ți se pare monoton, pune lămâie sau grapefruit. Pont: limonada e mai ”savuroasă” dacă razi în ea puțină coajă de lămâie. Nu înlocui lămâia sau greful cu portocală, nu e deloc același lucru. Portocala are zahăr, iar zahărul stimulează secreția de insulină, insulina fiind hormonul care împiedică metabolizarea grăsimilor ingerate, depozitându-le în corp.

3. Regula micului dejun: nu asocia grăsimi cu alimente care au zahăr sau amidon (făinoase). Ideal pentru micul dejun: consumă proteine slabe, ușor asimilabile însoțite de orice legumă verde. Proteine bune la mic dejun: ouă, avocado, brânză (cât mai neprocesată), iaurt (natural, neîndulcit, nearomat). Legume: orice legume verzi. Atenție: micul dejun fără amidon și zahăr înseamnă că vei simți o senzație de foame peste 2-3 ore. Asigură-te că ai la îndemână pentru gustare un iaurțel, o brânzică, ceva, ca să nu ”dai iama” în pateuri sau fursecuri.

5. Fructele sunt o masă în sine, nu un desert. TOATE fructele conțin zahăr și aminoacizi care modifică digestia. Orice aliment asociat cu fructe se va metoboliza mai greu, mai târziu, sau incomplet. Reține atât: un fruct este o masă, deci include-l ca atare în ”rotația” meselor.

6. Înțelege-ți stilul de viață, ca să nu duci lupte absurde. Adevărul este cea mai parte a zilei o petrecem departe de o bucătărie unde să putem prepara ce este sănătos să mâncăm. Tot așa, dacă vrei să-ți cumperi ”din oraș” alimentele de care ai nevoie, poate deveni costisitor ca bani sau timp, sau pur și simplu, enervant. Așa că, reține această regulă: mai bine o disciplină alimentară imperfectă pe care o poți duce, decât una perfectă pe care o abandonezi după o săptămână. Dacă ai un job de tip 9-17, nu are rost să umbli cu gustări după tine, sau să îți planifici la milimetru proteinele. Fă tot ce poți, cu ceea ce ai la îndemână și relaxează-te. Nu uita: stress-ul îngrașă.

7. Nu poți fără pâine? Dă-ți voie la o felie-două de pâine, dar fără să asociezi grăsimi. Roșii, castraveți, ardei, aproape orice legumă proaspătă se poate mânca cu pâine, cu condiția să nu ”scapi” la ulei, brânză sau orice aliment conține grăsimi.

8. Găsește-ți pacea. Lasă liniștea să vină la tine acceptând ce nu poți schimba, este mai bine decât să ”te lupți” cu viața ta de dimineața până seara. Reține: stresul determină secreția de cortizol, iar cortizolul este ”hormonul fricii”, pe care organismul îl secretă atunci când se teme pentru propia sa supraviețuire (așa înțelege corpul nostru starea de stress), ceea te va determina să mânânci mai mult acum, de teama că nu vei avea ce să mănânci mâine.

9. Mixerul/blenderul este prietenul tău. De bază în orice mix: ghimbir (sau hrean), țelină, iaurt, pătrunjel, lămâie. Dacă ai pus baza, poți să adaugi aproape orice fruct sau legumă și ai un smoothie energizant și util pentru piele, mușchi, oase și articulații. Idee: dacă pui un fruct (sau două), adaugă mereu scorțișoară. Dacă pui legumă, adaugă un cățel de usturoi. Exemplu: măr, țelină, ghimbir. Alt exemplu: avocado, mango, banană. Și altul: lămâie, ghimbir, scorțișoară, gheață.

Sper ca aceste recomandări să îți fie de folos,

Cu drag,

Dana